Skip to content

Alkohol i choroba niedokrwienna serca

1 miesiąc ago

1008 words

Mukamal i in. (Wydanie z 9 stycznia) raport na temat roli picia i rodzaju alkoholu spożywanego w chorobie niedokrwiennej serca u mężczyzn. Chociaż spożycie alkoholu zmniejsza śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca, nie wykazano, że ma ono pozytywny wpływ na ogólną śmiertelność w niektórych badaniach epidemiologicznych2, dlatego bardzo interesują nas dane dotyczące całkowitej śmiertelności z badania przeprowadzonego przez Mukamala i wsp.
Towarzyszący artykuł redakcyjny Goldberga3 stawia ważne pytanie dotyczące prowadzenia kontrolowanej próby spożycia alkoholu. Uznając szkodliwe działanie alkoholu, można zasadnie podnosić etyczne pytania dotyczące losowego przydzielania uczestników do kontaktu z alkoholem. Analiza White et al. za pomocą opublikowanych recenzji systematycznych i danych populacyjnych wykazano zależność między spożyciem alkoholu a ogólną śmiertelnością w kształcie litery U. W toku dochodzenia sugerowano korzystny stosunek ryzyka do korzyści pod względem całkowitej śmiertelności w podgrupach badanej populacji. W związku z powyższym uzasadniamy, że randomizowane badanie alkoholu jako środka kardioprotekcyjnego w wybranych populacjach, w których korzyści prawdopodobnie przeważają nad ryzykiem, jest uzasadnione. Takie dochodzenie nie tylko oznaczałoby znane stowarzyszenia epidemiologiczne, ale także pomogłoby klinicystom w sformułowaniu ostatecznych zaleceń.
Murali K. Duggirala, MD
Claude M. Bridges, MD
Thomas G. McLeod, MD
Mayo Clinic, Rochester, MN 55905
duggirala. [email protected] edu
4 Referencje1. Mukamal KJ, Conigrave KM, Mittlemen MA, et al. Rola wzoru picia i rodzaju alkoholu spożywanego w chorobie niedokrwiennej serca u mężczyzn. N Engl J Med 2003; 348: 109-118
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Criqui MH, Ringel BL. Czy dieta czy alkohol tłumaczą francuski paradoks. Lancet 1994; 344: 1719-1723
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Goldberg IJ. Pić czy nie pić. N Engl J Med 2003; 348: 163-164
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Biały IR, Altmann DR, Nanchahal K. Konsumpcja alkoholu i śmiertelność: modelowanie ryzyka dla mężczyzn i kobiet w różnym wieku. BMJ 2002; 325: 191-194
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Redakcja Goldberga, podobnie jak wcześniejsza w Journal, wspomina o braku przekonujących dowodów na korzystny wpływ umiarkowanego picia i proponuje, aby pacjenci z chorobą układu krążenia zostali przypisani do badania leczenia alkoholem. Jednakże osoba, która nie zaczyna się spożywać alkoholu w celu ochrony swoich tętnic wieńcowych, ponosi nieprzewidywalne ryzyko utraty kontroli nad sobą, jeśli jest uzależniona od uzależnienia od alkoholu. Ponadto niektóre wcześniejsze duże badania, ogólnie interpretowane jako wykazujące korzystny wpływ jednego do dwóch drinków dziennie, również wykazały pozytywny wpływ picia okazjonalnego, 2 z obniżeniem śmiertelności związanej z konsumpcją zaledwie jednego piwa lub jednego kieliszka wino miesięcznie.3 Oczywiście, takie ilości są zbyt małe, aby były skuteczne, i nie jest możliwe przypisanie poprawionego wyniku do alkoholu. Czynniki zakłócające (takie jak styl życia) są bardziej prawdopodobne, a także interpretacja Narodowego Instytutu ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu4. Dlatego też wprowadzenie długotrwałego picia jako środka terapeutycznego jest nieuzasadnione – wniosek, który również zostały osiągnięte przez innych, nawet w odniesieniu do osób w średnim wieku.5
Wniosek ten oczywiście nie wyklucza umiarkowanej konsumpcji ze względów smakowych Kiedy w tym kontekście pojawia się pytanie, dotychczasowa zdolność do utrzymywania konsumpcji w społecznie i medycznie akceptowalnych granicach jest prawdopodobnie najbardziej użytecznym wskazówkiem przy podejmowaniu indywidualnych decyzji o tym, czy pić (umiarkowanie), czy nie pić , jak już stwierdzono w 1984 roku. W przypadku osób, którym brakuje takich dowodów, nie zaleca się wprowadzania umiarkowanego spożycia alkoholu.
Charles S. Lieber, MD
Bronx Veterans Affairs Medical Center, Bronx, NY 10468
[email protected] com
5 Referencje1. Lieber CS. Pić (umiarkowanie) lub nie pić. N Engl J Med 1984; 310: 846-848
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Boffetta P, Garfinkel L. Picie alkoholu i śmiertelność wśród mężczyzn włączonych do prospektywnego badania American Cancer Society. Epidemiology 1990; 1: 342-348
Crossref MedlineGoogle Scholar
3. Gronbaek M, Deis A, Sorensen TIA, Becker U, Schnohr P, Jensen G. Śmiertelność związana z umiarkowanym spożyciem wina, piwa lub napojów spirytusowych. BMJ 1995; 310: 1165-1169
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Alkohol i choroba niedokrwienna serca. W: Alert alkoholu. Nr 45. Rockville, Md .: Narodowy Instytut ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu, październik 1999.
Google Scholar
5. Wannamethee SG, Shaper AG. Regularne picie w wieku średnim: wpływ na poważne zdarzenia związane z chorobą wieńcową i śmiertelnością. Heart 2002; 87: 32-36
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Mukamal i współautorzy, w szczegółowym artykule opartym na dużej grupie zdrowych męskich specjalistów, informują o związanym z alkoholem zmniejszeniu ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Średni wiek osób w kohorcie na początku badania wynosił około 53 lat. Jednak, jak większość lekarzy wie, szkodliwe skutki działania alkoholu występują zwykle we wcześniejszym wieku. Na przykład w 2000 r. Ponad 75% zgonów z powodu wypadków samochodowych związanych z alkoholem w Stanach Zjednoczonych wystąpiło u osób poniżej 50. roku życia.1 Osoby te zmarły przed osiągnięciem wieku, w którym mogliby czerpać korzyści spożywanie alkoholu.
Jak nasi pacjenci będą interpretować ten raport. Prawdopodobnie podejmują ryzykowne założenie, że spożywanie alkoholu zapewnia ogólną korzyść dla zdrowia. Ale jak podkreśla Goldberg w towarzyszącym artykule redakcyjnym, ogólne korzyści zdrowotne są niepewne, a ryzyko uzależnienia jest nieprzewidywalne. Lekarze powinni zachęcać osoby pijące intensywnie do picia mniej, niż zalecać alkohol prawie 40 procentom dorosłych, którzy nie są konsumentami.
Albert B. Lowenfels, MD
New York Medical College, Valhalla, NY 10595
[email protected] edu
Odniesienie1. National Highway Traffic Safety Administration. Informacje o bezpieczeństwie ruchu 2001, alkohol. Washington, DC: Department of Transportation, 2001.
Google Scholar
Mukamal i in. pokazują, że umiarkowane spożycie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału mięśnia sercowego w populacji mężczyzn w Stanach Zjednoczonych. Chociaż nie stwierdzono znaczących różnic między różnymi typami napojów alkoholowych, związek ten okazał się silniejszy dla napojów spirytusowych lub piwa niż dla wina.
Tabela Tabela 1. Wzgl
[patrz też: szpital bródnowski rejestracja, badanie ferrytyna cena, lekarz medycyny pracy szczecin ]
[patrz też: mikrocytoza, metafedron wiki, www dialab pl ]

0 thoughts on “Alkohol i choroba niedokrwienna serca”